Saturday, 21 January 2012

5 Tips segar sepanjang hari

assalamualaikum..
kali ni nak share something..
mungkin mereka dah bace tentang ni kat i luv islam..
tapi bagi yang belum baca, sila la bace ok.. ;)
amat dialu-alukan.....

cuma perlu lakukan 5 perkara ni setiap hari, insyaallah, anda akan sentiasa ceria, bertenaga, energetic, superb, dan segala bagai la ye..hehe



#TIPS 1
Subuh
Sentiasa solat subuh bagi yang berkemampuan..Jangan tinggal solat Subuh kalau boleh . Dan lebih elok, alang-alang bangun, sambung je dengan baca al-Quran atau mathurat..Memang time ni syaitan yang direjam akan cuba sedaya upaya untuk halang kita bangun, tapi percayalah, anda tidak akan merasa rugi untuk bangun solat, kerana Allah...Insyaallah, ade kelebihan yg tersendiri..

#TIPS 2
Senaman
Buatlah senaman yang ringan dalam rumah, kalau rajin, berjoging di luar rumah. Jalan kaki juga dikira senaman.Window shopping kat pasar pagi pun satu senaman.Tapi kalau dah beli-beli barang, tu dah tak jadi window shopping dah kan..hehe

#TIPS 3
Sembang
Rupanya borak-borak pun boleh hilangkan mengantuk.Okayh, ni tak tipu.Memang antara cara nak hilang ngantuk pon. Lagi-lagi time lecture..hehe.. Tapi jangan sembang benda- benda yang lagha; nanti pagi-pagi sudah kumpul dosa. Dan yang paling penting, tidak dibenarkan MENGUMPAT..Nauzubillah.

#TIPS 4
Sapu rumah
Betul, kalau tidak percaya, cubalah. Bagi yang takde rumah, sapu je la tempat kerja ke, ape ke..hehe
nanti mesti tertunduk-tunduk..bangun duduk...Percayalah, ni pon satu senaman. Bukan setakat dapat kesegaran diri, rumah pon dapat nampak bersih..hehe

#TIPS 5
Selesai atau Sempurna
Pastikan semua yang kita buat tu semuanya selesai. Yela, nak hilangkan mengantuk, kita pun pergi la cari penyapu nak sapu rumah, tapi tidak sampai 3 minit, kita sudah masuk tidur balik sebab tak tahan mengantuk sangat.

Aha, cukuplah 5 tips tu kan..



nak tambahan??
Erm...aha, ade lagi 2 S..
Sentiasa hepi...dan sentiase semangat..okayh,,?


cukuplah sampai disini je..
wassalam =)
*credit to iLuvIslam for the article.



Sunday, 15 January 2012

nafas baru?

salam untuk semua..

lame dah biar blog ni bersawang kan, xde post baru, xde pape pon baru..
tapi insyallah, blog ni akan mula diupdate kembali..
mungkin tak mampu untuk jadi pengupdate tegar, tpi akan cuba la ye..

tentang post, akan diperluaskan skopnye...
takmau la pasal bende-bende lagha je, hihi,
nak jugak post bende yang berfaedah jugak..
macam keagamaan sikit, tips-tips ke,insyallah..
ape-ape je la asalkan dapat bawa faedah, walaupun sikit..
at least usaha kan..

tu je untuk kali ni, tunggu je la next post okayh !!