Friday, 21 October 2011

-selamat hari jadi-

salam..

hari jadi ni kita sambut sekali setahun je kan..mane ade orang sambut birthday 2-3 thun skali...kan3..
so, sebagai salah satu care menghargai kengkawn, kami pun telah celebrate hari jadi mereka..

mission first-hari jadi mahfuz-

masa-rabu malam khamis
status-dah lame dah
macam mane?
 malam buat lab report sbab kene hantar keesokan harinya...
ape yg berlaku ??

setelah kek dibeli di kedai sinchan, bermulalah aktiviti plan ni...meh, promote siket kek ni..
saranjuka hanmida ;)
tepat jam 12, misi bermula...mahfuz dibawa ke sebuah bilik , aktiviti dimulakan dengan acara ambik lilin pakai mulut..muahahaha...
dah kenyang makan kek, eh jap jap..jgn buang dlu alas kek tu...hehe...ok, this is the part yg memang xde dlm plan..menggunakan sedikit trick, inilah hasilnye...


mission kedua -birthday dina-

makan di singapore chicken rice (SCR)..mula-mula macam biasa la..duduk, order segala bagai...fuh, masing-masing fikir nak order tu lame gile, belek sane, belek sini, last last order sume same je jugak..haha,..
ok, back to story..bila sume da dapat makanan, air, mule la kezutan tu...

pekerja SCR tu datang, wat muke chomel je , bawak kek, nyanyikan lagu hepi birthday...meh, nk promote kek ni plak


and the birthday girl tu terharu sampai nak nanges da.. 8)
potong kek, makan kek, pastu balik...
cop2..xkan sambut birthday camtu je???hehehehehehe.....

kami xsepakat pon nak pakai baju same kaler ngan makcik blakang tu =)

ni sume yg join...credit to pekerja SCR

sedangkan kek pun kami mampu sorokkan, inikan pula tepung sepeket..hehe...
sori birthday girl...hahahahahhaha( gelak jahat )
tpi bukan setakat die sorang je kene....sume orang pun kene kan..
no body escape meyh....
muke muke setelah ditepungkan

itu dina-birthday girl-
selamat hari jadi kepada mahfuz dan dina..maaf jika kami ter'over' dalam misi kami itu.. hanye suka suka..no biggie ok ;)

ehem, sape la yg bertuah pulak lepas ni kan...plan da ade byk....muahahahahaha (gelak jahat lagi)

p/s:kepade cik nazihah, budak laki pon smbt birthday kawan die k, bukan budak pompuan je..tu baru kawan ;)

Thursday, 20 October 2011

penghargaan

salam..

lame xupdate kan..sorry =)

tpik hari ni pasal penghargaan..
bukan nak mintak hadiah free free...
bukan bukan bukan..jgn slh faham =P

tak susahkan nak menghargai sesuatu atau seseorang kan..

tpi perasan tak nilai tu dah makin berkurang dalam diri..???
tak payah pergi jauh jauh, tengok je diri sendiri...
dah cukup belom nilai tu???
tepuk dada, tanye diri sendiri la =D

ade banyak cara untuk meluahkan penghargaan kita kat orang lain kan...
cara yang paling mudah kita hormat orang tu...
bile cakap, cakap elok elok....sopan sopan..senyum senyum..
tu kalu cakap, kalu ikut perbuatan, kita kene la jage cara kita bergaul..
make sure sesuai dan tak menyinggung perasaan daripada semua jenis aspek..

cara yang lain?errmmmm....aha, kalu macam hari jadi kengkawan pulak, jangan lupe sambut ye..
xdapat buat best best, buat ala kadar pun da cukup..pasti kawan kita rase di hargai dah kan..
at least kita cuba kan..betul tak??

cara lain??banyak lagi, ok meyh hafiz bagi contoh last untuk kali ni, cara paling mudah kot...
sentiasa ucapkan terima kasih + senyuman...yup..rasenye xde yang marah kalu kita cakap terima kasih sebab dengan ucapan tu, sangat sesuai dalam pelabagai keadaan...ittu dah macam ganjaran kepada orang yg dah tolong kita penat-penat kan...
cume ucapkanlah lafaz terima kasih itu dengan ikhlas ye....

Bukan ape, kita mestila nak rase dihargai kan..so, ape kate kita menghargai orang lain dengan cara memberi sedikit penghargaan kepada mereka..
Bagaimana kita ingin dihargai orang lain, begitu la mereka ingin dihargai oleh kita.
Ape yang ingin saya tegaskan di sini ialah( ceyt, dah macam debat =P)  cara yang paling baik untuk mendapat penghargaan daripada orang lain, adalah dengan menghargai mereka terlebih dahulu..ingat, macam-macam  yang kita buat boleh buat orang yang kita sayang sakit hati...jadi, jagelah hati mereka,; itu pun salah satu cara untuk menghargai... =)


betol tak????hargailah mereka di sekeliling anda sebelum terlambat.. =)

Thursday, 13 October 2011

KEPERCAYAAN

salam utk semua!!
hey hey hey..

meh sini nak citer pasal kepercayaan pulak..
bak kate mat salleh, trust...

in real life situation,
kita mesti susah nk percaye kat orang lain kan..
lagi la kalau orang tu kita baru kenal ke, kadang-kadang orang yang dah lame kita kenal pon belum tentu lagi kita boleh percaye...betul tak??

tak percaya??

percaya la kate-kate Hafiz tu~~~
nak bukti?rilek dulu, bace huraian ini dulu.. =P

ape anda akan rase jika anda jenis tak senang nak percaya kat orang kan tapi sekali anda da percaya kat seseorang, lepas tu die buat taik lak ngan anda, ape yang anda semua boleh bayangkan??
pernah tak rase kene camtu??

mesti pernah kan.....
dan mesti rasa geram kan....rase macam nak tenyeh je kepala die 1000X..haha
seperti yang dijanjikan, meh sini Hafiz bagi contoh...
cuba bayangkan ni pulak ea...

kita ada kawan, kita percaya kat kawan tu..
pulak tu kalu kita ni jenis yang susah nak BERI KEPERCAYAAN kat orang lain..
berkawan punye la baik...share problem, share itu share ini,
tapi tup tup, die pulak buat hal.....
buat ape yang kita tak suka, bocorkan rahsia kita ke,
buat ape yang kita boleh malu ke...
APE ANDA RASE????

nak lagi?

anda keluar jalan-jalan atau dating ngan partner anda( mksd saye suami/isteri, tunang pon bole jgak, atau mane-mane contoh yang berkelayakan ) , lepas tu
partner anda bercerita bukan main lagi, pung pang pung pang...fuhhhh....
nak jage elok-elok la, nak setia la , ape la,
tpi bile tgk hp, penuh je mesej , bbm dlam henpon tu ngan orang lain, pulak tuh , ade pulak sayang-sayang ngan orang lain....peerrrrgggghhhhhhhhh.......memang rase la kan...

konpem anda semua akan buat lebih dari sekadar menjotos kepala partner anda tu kan.. =D

seriously, perasaan tu sangat menyakitkan hati..kan3...

mintak maaf jika ade yang terasa.. =D
sekian..

Saturday, 8 October 2011

SEHARI DI RUMAH ANAK YATIM

salam untuk semua..

semalam, aka 8 September 2011, kami semua ade buat lawatan ke rumah anak yatim..
ni sebagai salah satu assignment yg semua student wajib buat..
(dah macam laporan da ni..=p )

dipendekkan cerita, kami sampai la kat sane....
sampai-sampai je dah ade budak yang tunggu kami.....
waaahhh, terharu jugak la tgk budak2 laju-laju je keluar sambut kami..


arini, jadi fasi, so, mestilah dapat adik-adik baru kan..diorang semua baik, macam-macam diorang citer kat hafiz walaupun baru je kenal..rase jadi macam family dorg je...
alhamdulillah, smue berjalan dengan lancar...macam-macam aktiviti kitorg buat untuk buat dorg hepi..tpi hafiz ade terkantoikan team time main..hehe..sori ye..sampai ade yg merajuk dengan apiz sebab tu terkalahkan time 1 aktiviti ni..

xmau cakap banyak-banyak, nnti melalut pulak..

tengok-tengok la gambar yang ade ni..gamba lain semua ade dalam kamera pra-u, so, xsempat nak ambik lagi...ni je yg ade setakat ni k..
tangkap curi..ade orang merajuk di situ.=P

cik amira dan en hasbi dengan anak-anak mereka..hehe
dengan adik-adik, palaing diingati, yg kiri sekali, namenye belon..kenape??fikir- fikir =P


terima kasih sebab layan kami dengan baik..tak lupe kepada adik nadia, bagi hadiah kat abang hafiz co**l..hehe..
abang akan simpan k..maaf buat anda merajuk..hehe..untuk adik-adik abang yg lain, bace "wasiat" abang dan kak fatin tu ye..ade rezeki, kita jumpe lagi..

moral of the story: sayangila keluarga anda selagi mereka masih hidup..terutama IBU BAPA..hilang mereka tiade ganti tau!

p/s; saye sayang keluarga saya!! =)

Friday, 7 October 2011

kejujuran

salam untuk semua..

lets talk about honesty, kejujuran,..
terutamanya dalam sesuatu hubungan..
antara kawan dengan kawan ke, dengan kawan baik, couple ke, tunang ke, ibu bape, dan yang paling teramat sangat sungguh penting adalah dalam hubungan suami isteri..
betul x??kan kan kan...


KEJUJURAN
simple but complicated..
kenape cakap camtu???

Ramai orang kate bende ni SENANG je NAK BUAT..
TAPI BAB NAK BUAT, SUSAH KAN...diulang, SUSAH kan...

tak ramai yang sanggup JUJUR 100 %..kan...ade yang setuju x??
lagilah kalau kita ada buat bende yang orang sayang kita boleh sakit hati ke , marah ke kan..
hey, xperlu la nak tipu kalau kita buat bende yang betul..ape nak takut kan??berani kerana benar dan takut kerana salah..bila dah takut, mula la MENIPU kan..
tipu sana, tipu sini, macam dalam citer TIPU KANAN, TIPU KIRI..kan kan kan..

quote from my fren,
kaum adam akan tetap menipu, walaupun sikit..pokoknye tetap akan menipu !
betul ke??????
BUT WAIT!!!!!!cop cop!!!

bukan laki je yang camtu..perempuan pun ade jugak kan...tapi , honestly, perempuan punya kebarangkalian untuk buat macam tu lagi kurang dari laki...

cube bayangkan korang kene tipu.....
ape perasaan korang??
marah?bengang?sakit ati?geram?kecewa??GERAMJI???
ade ke orang suke kene tipu???xde kan...kalu ade, mesti die penipu tu...haha....

as a conclusion, kepade semua, tak kira, lelaki ke perempuan, elakkanlah dari menipu...
learn to live a life as a man with pride..
maaf jika ade yang terasa...sape makan cili, dia la yang terasa pedas tu kan..=P
ingat selalu, orang yang  BERKATA JUJUR akan MENDAPAT 3 HAL,

  1. KEPERCAYAAN
  2. CINTA
  3. RASA HORMAT


p/s: kecuali la dengan jujur tu, akan bawa mudarat kepada anda semua, so, paham-pahamla sendiri kan..hehe
     MUDARAT JE !